| credits
design/webdesign
Thonik
webdesign/webdevelopment
Ramon Dreise
fotografie
SAPh

Respecht

X

Op een voormalig kazerne terrein nabij Arnhem is Buitenplaats Koningsweg ontwikkeld, een gebiedstransformatie naar een culturele enclave. Een plek waar meer ruimte ontstaat voor natuurlijke processen in culturele samenwerking. Aan de rand van het gebied, vrijwel op de grens van het Nationale Park De Hoge Veluwe, is ruimte bedacht voor 11 natuurinclusieve follies. Wij ontwierpen daar een van, maar vielen helaas af in de laatste selectieronde.

‘Niets bestaat wat niet iets anders aanraakt.’ Zo is onze folly ontworpen. De folly gaat respectvol om met omgeving door in te spelen op het landschap, de geschiedenis van de plek en de kansen van de culturele enclave. Het ontwerpprincipe is gebaseerd op de karaktertrekken van de zwarte specht. Bovenstaande thema’s geven de folly de samengestelde naam Respecht. Wel willen we onze aanwezigheid in respect doen tot de omgeving in een vorm die bewustwording bevordert en ontwikkeling op het gebied van natuurinclusiviteit stimuleert.

De Buitenplaats Koningsweg heeft een bijzonder verleden als twee gecamoufleerde kazerneterreinen uit WOII. De sporen daarvan zijn en blijven zichtbaar. Binnen het thema camouflage werden ontwerpers uitgedaagd hierop voort te borduren. We hebben ons daarbij laten inspireren door de natuur. Specifiek door een oude bewoner van het gebied, de zwarte specht (Dryocopus Martius). 

Uit www.waarnemingen.nl blijkt deze schuchtere vogel in Nederland het meest waargenomen wordt in het gebied rondom en nét ten noorden van de Buitenplaats Koningsweg. Die regelmatige waarneming is echter heel relatief aangezien de zwarte specht zelden gespot wordt door toevallig voorbijganger. De specht draait zich namelijk, heel slim, telkens naar de achterzijde van de boomstam waaraan jij passeert. Een vorm van verstoppen of camouflage waarbij hij dus inspeelt op de kijkrichting. Niets is wat het lijkt. Ieder jaar hakt de zwarte specht opnieuw een nestplaats. Het leeggekomen nest wordt dankbaar in gebruik genomen door de bosuilen, boommarters en andere dieren. De zwarte specht fungeert als bouwheer voor zijn omgeving, een mooie parellel.

Onze visie op natuurinclusivitiet en de kenmerken van de zwarte specht vormen de basis voor het ontwerp van ons gastvrije onderkomen Respecht. Gastvrij voor dier en mens. In het ontwerp van Respecht hebben we de verstoptechniek van de specht vertaald naar perspectivische vertekening. Met behulp van de stealth vormentaal, ook een manier van verstoppen, maken we een mysterieus onderkomen dat zich telkens lijkt weg te draaien voor de voorbijganger. De vormentaal van de stealth roept daarnaast associaties op met het militaire verleden van de locatie. De diagonale lijn rondom de folly loopt wordt gevormd door een rondgaande vleermuis-ingang. De strook eronder biedt ruimte voor insectenhotels.

De folly ligt als een gesloten object in het landschap. Met slechts aan een zijde ligt, verscholen onder een luifel, een glaspui. Alleen aan deze zijde scharrelt de mens. De andere gevels zijn luw waarbij de gevelopeningen als een soort luchtinlaten vormgegeven zijn.

Het terras is geïntegreerd in de vorm van de folly waardoor het menselijk domein duidelijk is vastgelegd. Om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te maken staat de folly een klein beste opgetild op palen. Aan de terraszijde komt de folly los van het landschap, doordat de terras ten opzichte van dit gebied iets verhoogd is aangelegd. Je stapt dus vanaf het terras ín het landschap er omheen. De folly nestelt zich aan de zij- en achterkanten ín het landschap, hier loopt het maaiveld wat omhoog. Eenmaal binnen kom je in een warm nest. Natuurlijk materiaalgebruik maakt het tot een heerlijk plek om te genieten van de rust en de omgeving. Het schuin oplopende dak geeft het interieur een verrassende ruimtelijkheid. De folly is uitermate geschikt als werkplek voor een persoon, als rust-  en recreatieplek voor twee personen, maar door de entresol biedt het ook plaats aan een gezin.